Koristni nasveti in slastni ribji recepti
Značilnosti sveže ribe
- oči morajo biti nabrekle in prozorne
- gladka in svetlikajoča koža ali luskine, ki so oprijete in se težje ločijo od kože
- škrge sveže rdeče barve in ne sive
- meso mora biti čvrsto in elastično na pritisk
- vonj mora biti značilen za svežo ribo, ne sme biti neprijeten
- postrv po 30 min postane ˝lisasta˝ na mestu kjer je v stiku z drugo ribo (kar ne pomeni, da je riba stara)
Uporabni nasveti
- priporočamo, da postrv pred pečenjem stoji vsaj 1 uro (drugače se zvija in hitreje razpade)
- sveže ribe lahko hranimo v hladilniku do 3 dni pri 8°C
- zamrznjene pa lahko hranimo do 7 mesecev
- luskin pri postrveh ni potrebno odstranjevati (to je potrebno le pri krapih luskinarjih, amurjih ...)
Ali ste vedeli?
- ribe vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin in vitamina B
- znižujejo holesterol, znižujejo krvni tlak, zmanjšujejo nastanek krvnih strdkov, preprečujejo rast rakastih obolenj, preprečujejo slabokrvnost
Recepti za pripravo rib
Pečena postrv
Sestavine: 4 x postrv, sol, poper, svež limonin sok, koruzna moka
Priprava: očistimo 4 postrvi, jih umijemo z zunanje in notranje strani, ter popivnamo s papirnato brisačko. Ribe posolimo, po želji pokapljamo z limoninim sokom in popopramo. Postrvi povaljamo v moki. V ponvi segrejemo olje, ter pečemo postrvi cca. 10 - 15 min (po obeh straneh), da zlato porumenijo.
Serviranje: lahko jih potrosimo s sesekljanim peteršiljem ali pa dodamo tržaško omako. Poleg lahko postrežemo krompirjevo solato.
V foliji pečena postrv
Sestavine: 4 x postrv, sol, poper, maslo, peteršilj
Priprava: ribe očistite, posolite, popoprajte. Vsako ribo posebej zavijte v aluminijasto folijo in jih naložite v pekač. Ribe pecite v pečici pri 180 ° cca. 30 min. Za bolj pečene ribe pa še 10 min dlje. Pečene ribe razgrnite in vsako potrosite s sesekljanim peteršiljem in koščki masla.
Serviranje: priloga po okusu (npr. riž ali krompir)